Γαλαξίδι ξενοδοχείο Nostos

"Γαλαξίδι ξενοδοχείο Nostos: ρομαντισμός, πολιτισμός και ιστορία."

Η ιστορία

Το ξενοδοχείο Nostos, πρόσφατα ανακαινισμένο (2013), στεγάζεται σε κτίριο - κόσμημα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα καταγεγραμμένο ως «κτίριο πολιτισμικής κληρονομίας » στο υπουργείο πολιτισμού. Θεμελιώθηκε γύρω στο 1850 και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχοντικού καπετανόσπιτου νεοκλασικού ρυθμού. Έκτοτε στέγασε την οικογένεια του ένδοξου ναυτικού Βλασσόπουλου που έζησε και μεγαλούργησε συμβάλλοντας στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Γαλαξιδιού γεγονός που αποδεικνύεται με μία επίσκεψη στο Ναυτικό μουσείο όπου βρίσκονται φωτογραφίες των ιστιοφόρων του.

Στα μετέπειτα χρόνια το σπίτι ήταν η οικία παλαιού δημάρχου του Γαλαξιδίου ενώ φημολογείται ότι το 1940 ο Άρης Βελουχιώτης με τα παλικάρια του, που έλεγχαν το εμπόριο της περιοχής (διότι από το λιμάνι του Γαλαξιδιού έφευγαν ελιές και λάδι και ανταλλάσσονταν με κρασί και άλλα προϊόντα από την Πελοπόννησο), διέμεναν για κάποιο χρονικό διάστημα στο κτίριο.

Το 2013 αναπαλαιώνεται για να φιλοξενήσει τους λάτρεις των νεοκλασικών κτιρίων που αγαπούν τη Ρούμελη και το στολίδι της την ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδιού που διατηρεί με ζήλο την παραδοσιακή ομορφιά της στο πέρασμα των αιώνων.

Από την πανέμορφη πρόσοψη του ξενοδοχείου ξεκινά το ταξίδι στον χρόνο με τον ψηλό φοίνικα στην μπροστινή αυλή, το μπαλκόνι με το χυτό μαντέμι και την περίτεχνη διακόσμηση και τα παράθυρα με τα μεγάλα ανοίγματα και τις χωνευτές σιδεριές στο χοντρό κάσωμα από ξύλο κέδρου. Μπαίνοντας στην κεντρική είσοδο θα διασχίσετε το «απαραβίαστο» πορτόνι με τις δυο αμπάρες (παλαιοτέρα πρέπει να είχε παραπάνω από δυο) και τον σύρτη και θα διαπιστώσετε ότι εκείνη η εποχή της ναυτικής ακμής του Γαλαξιδιού δεν ήταν τόσο ανέμελη.

Γαλαξiδι Ξενοδοχειο Nostos

Όπως κάθε τυπικό γαλαξιδιώτικο καπετανόσπιτο υπήρξε μία αυτόνομη οργανωμένη μονάδα με δυο ορόφους, με περισσότερα από δυο τζάκια, με πηγάδι για το πότισμα, στέρνα που μάζευε το πόσιμο νερό της βροχής, με ξεχωριστό δωμάτιο για τη διαμονή του προσωπικού και φυσικά με αυλή που τότε όπως και σήμερα καλλιεργούσαν δέντρα και ζαρζαβατικά της εποχής. Ο όροφος είναι πιο ευρύχωρος με μια μεγάλη σάλα όπου οι καπεταναίοι παλιά άπλωναν τα πανιά τους για να τα επισκευάσουν αλλά και έκαναν τα γλέντια τους στις γιορτές. Τώρα βρίσκονται τα τρία από τα έξι δωμάτια του ξενοδοχείου στα οποία θα θαυμάσετε τα ζωγραφισμένα ταβάνια (και προσφάτως αναπαλαιωμένα από εξειδικευμένους οροφογράφους) και τις ροζέτες οροφής που διατηρούν τον χαρακτήρα του παραδοσιακού δοξασμένου καπετανόσπιτου.

Γαλαξιδι Ξενοδοχειο Nostos ναυτικα ειδη

Στο μικρό λόμπι μια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες που θα απολαύσουν το παραδοσιακό ρουμελιώτικο πρωινό τους με την θέα του παλαιού πηγαδιού που χρησιμοποιούνταν για το πότισμα. Η θέα του πηγαδιού γίνεται πιο ενδιαφέρουσα τις απογευματινές ώρες με τον εσωτερικό φωτισμό ενώ πιο δίπλα στην γωνία φαίνεται η παλιά πέτρινη στέρνα που συνήθιζαν παλιά να συλλέγουν το βρόχινο νερό για πόση το οποίο έσταζε ρυθμικά από τα κεραμίδια.

Οι ιδιοκτήτες

Είμαστε ο Γιώργος και Μαρία Παπαλέξη ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου. Όταν αποκτήσαμε αυτό το ζωντανό κομμάτι ιστορίας το αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό, το επισκευάσαμε με προσοχή στην λεπτομέρεια και από το 2013 το διατηρούμε ως παραδοσιακό ξενοδοχείο.Το σπίτι αγοράστηκε από εμάς το 1999 Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην παραμικρή λεπτομέρεια διακόσμησης στο εσωτερικό του ξενοδοχείου μας που έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά με παλαιά, επισκευασμένα έπιπλα αντίκες (μπουφέδες, σιφινιέρα, καρέκλες και αντικείμενα από τις αρχές του 20ου αιώνα) λαογραφικής σημασίας, πίνακες του ντόπιου καλλιτέχνη «Μηνά του Γαλαξιδιώτη» σχετιζόμενους με το Γαλαξίδι και την ναυτική τέχνη και ναυτικά αντικείμενα που θα μεταφέρουν στην εποχή μας το ύφος από το ναυτικό παρελθόν των πρώτων ιδιοκτητών του. Γαλαξιδι Ξενοδοχειο Nostos ιδιοκτητες

Έχουμε φροντίσει έτσι ώστε η διαμονή σας στο ξενοδοχείο μας να σας μείνει αξέχαστη. Είμαστε πάντα στην διάθεση σας να σας διευκολύνουμε για όποιες πληροφορίες χρειαστείτε για τις εξορμήσεις σας και να μιλήσουμε μαζί σας για την ιστορία του ξενοδοχείου και του Γαλαξιδιού. Αφεθείτε στην αυθεντική φιλοξενία μας και απολαύστε τις γευστικότατες χειροποίητες λιχουδιές του πλούσιου παραδοσιακού πρωινού μας φτιαγμένο με μεράκι από βιολογικά προϊόντα του τόπου και του κήπου μας.

Η Αυλή

Στην ανοιξιάτικη πρωινή αύρα είτε κάτω από τον φωτεινό καλοκαιρινό ήλιο είτε νιώθοντας το αναζωογονητικό χάδι του φθινοπωρινού ανέμου ένα είναι σίγουρο, όποια εποχή και να μας επισκεφτείτε, το πρωινό στην αυλή του ξενοδοχείου μας θα χαραχτεί βαθιά στην μνήμη σας. Πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές, κυδώνια, σταφύλια, τοματίνια και αναρίθμητα λουλούδια σε πιθάρια και γλάστρες παρέα με τα κάθε λογής αρώματα και με τα ναυτικά διακοσμητικά που κοσμούν τους τοίχους της αυλής η Κα Μαρία με το παραδοσιακό ρουμελιώτικο πρωινό της θα σας ανταμείψει με το παραπάνω. Το πρωινό δεν προσφέρεται σε μπουφέ, αλλά σας το σερβίρουμε. Επιλέγετε τον καφέ ή το τσάι της αρεσκείας σας και στη συνέχεια σας φέρνουμε και τα υπόλοιπα εδέσματα. Σημαντικό είναι να νοιώσετε άνετα και να ζητήσετε επιπλέον ποσότητα από κάτι που σας αρέσει. Ευχαρίστησή μας να το προσφέρουμε χωρίς extra χρέωση.Από την αυλή φαίνεται η πίσω όψη του παλιού παρθεναγωγείου με έτος κατασκευής 1880 το οποίο λειτούργησε μετέπειτα σαν δημοτικό θέατρο και είναι και αυτό διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

ξενοδοδοχεια γαλαξιδι πρωινο nostos

Γαλαξίδι: Τα κυριότερα αξιοθέατα

Για τους λάτρεις των μουσείων:

 • Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδιού, το οποίο στεγάζεται σε διατηρητέο αρχοντικό και φιλοξενεί παραδοσιακές γαλαξειδιώτικες ενδυμασίες, κεντήματα και άλλα εκθέματα.
 • Το παλιό Σχολείο το οποίο βρίσκεται στην θέση Κουκουνας
 • Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο. Διαθέτει αξιόλογα εκθέματα και σπάνια συλλογή γραμματοσήμων και ναυτιλιακών εγγράφων.
 • Το παρθεναγωγείο το οποίο φαίνεται από την αυλή του ξενοδοδχείου.
Για τους λάτρεις των θρησκευτικών μνημείων
 • Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία είναι Βυζαντινού ρυθμού με δύο καμπαναριά και τρούλο. Χαρακτηριστικό δείγμα ομορφιάς είναι το ξύλινο τέμπλο του ναού. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1840 και είναι τεχνοτροπίας «μπαρόκ».
 • Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής με το εξαιρετικά ακριβές ηλιοτρόπιο – ζωδιακό κύκλο, που είναι σκαλισμένο στο δάπεδο του ναού και το ηλιακό ρολόι
 • Μονή Αγίου Σωτήρος. Το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων σε έναν κοντινό λόφο, στο λόφο της Αγίας Τριάδας (προσφέρει μαγευτική θέα του οικισμού), είναι βυζαντινό μοναστήρι χτισμένο το 1250 μ.χ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια κρύπτη της ερειπωμένης εκκλησίας του Αγίου Σωτήρος βρέθηκε το «Χρονικό του Γαλαξειδίου» από τον Κωνσταντίνο Σάθα το 1864, το οποίο είχε γραφτεί από τον ιερομόναχο Ευθύμιο το 1703.
Για τους λάτρεις των περιπάτων αξίζει κανείς να επισκεφτεί:
 • Τα αρχοντικά του Γαλαξιδιού. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτελείται από λιθόχτιστα αρχοντικά τα οποία υπενθυμίζουν το θαυμαστό παρελθόν της πόλης. Άπλα χαθείτε στα στενά δρομάκια και θαυμάστε την αίγλη των κτιρίων με τις μυρωδάτες αυλές.
 • Το Πανέμορφο άλσος που περιβάλει το λιμάνι και τελειώνει σε μια ήρεμη παραλία.
 • Το Γραφικό λιμάνι με τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη.
 • Οι Φυσικοί ορμήσκοι που σχηματίζουν οι παραλίες του Γαλαξιδιού και του δίνουν νησιώτικη ομορφιά.
 • To Κοινοτικό Ψυγείο Γαλαξιδιού που βρίσκεται στην πλατεία Μάμα (λειτουργούσε και ως ντισκοτέκ).
 • Η Σπηλιά «Ακόνα» στο λόφο ξηροτύρι, που έχει σταλακτίτες, σκαλιστά σκαλοπάτια και ένα πιθάρι σφηνωμένο στον πυθμένα της.
 • Να περπατήσετε στην Πέρα Πάντα του λιμανιού για να απολαύσετε το Γαλαξίδι από απέναντι.
Με μια βόλτα με βάρκα μπορείτε να δείτε:
 • Τo Νησάκι του Αγίου Γεωργίου με τα δύο ξωκλήσια του.
 • Το Νησάκι της Αψηφιάς με τον σιδερένιο φάρο του 1887 (μπορείτε να τα επισκεφτείτε με βάρκα και να κολυμπήσετε στα νερά τους).
Αξιοθέατα στις γύρω περιοχές:
 • Δελφοί
 • Χιονοδρομικό Παρνασσού
 • Φράγμα του Μόρνου
 • Αράχοβα
 • Παραθαλάσσια ψαροχώρια στην Φωκίδα με αμέτρητους καλοκαιρινούς προορισμούς (Άγιους Πάντες, Ερατεινή, Σεργούλα, Αγ. Νικόλαο, Μοναστηράκι κ.α.)
 • Ορεινή Φωκίδα
 • Αλευρομουτζούρωμα, έθιμο της Καθαρής Δευτέρας που κρατάει από τον 19ο αιώνα και προσφέρει έντονες στιγμές.
Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Μάθετε τις προσφορές μας!

Μάθετε πρώτοι όλες τις προσφορές και τα νέα μας.

Δεν θέλω να δέχομαι newsletter